Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

KEJAHATAN MALAM : AWASILAH AKHLAK MU

Kalau dulu kita bicarakan isu keremajaan satu kegilaan, kali ini kita tinjau pula bab kejahatan malam. Allah ciptakan malam untuk menggantikan siang yang cerah yang memenatkan fizikal dan fikiran, sebagai tempat berhenti seketika untuk melepaskan lelah dan menidurkan badan  yang keletihan. Malam adalah masa yang Allah peruntukkan kepada sekalian manusia buat mengira untung rugi transaksi atau urusniaga siang hari. Melakukan timbang amal dan memikirkan kesan perbuatan dan perlakuan seharian, sama ada beroleh laba, rugi atau celaka dan sia-sia.Senjakala bermula tanda pelabuhan malam yang sepi sedang masuk beradu. Manusia beriman sepatutnya menggunakan malam untuk kembali ke pangkuan keluarga di rumah yang berfungsi merawat cinta kasih dengan belaian kemanisan serta kelembutan kasih sayang menerusi pergaulan intim antara ayah ibu dan anak. Memekarkan jiwa sang anak dan sang isteri dengan sesi bacaan tartil al Quran sebagai wirid harian yang mengasyikkan. Menjernihkan sanubari menerusi sedutan hadith Nabawi yang mengajar nilai Rabbani untuk terus kental memegang erat tali Allah. Meredakan gelabah jiwang orang muda yang terseksa dihimpit derita lonjakan nafsu yang sentiasa meruntun, lantaran nanar melihat gelagat manusia yang hampa nur kasih dan hidayah Ilahi. Betapa rumah adalah pelabuhan bening yang bersedia merawat kegawatan dan kepenatan hidup, justeru terhimpit dan dihempap bebanan duniawi yang memperdaya, menyonsong sampah sarap manusia ke cerun-cerun kehidupan yang menghitamkan seluruh catatan amal.


Kalau kita bertanya mengapa dan kenapa anda mahu keluar malam? Si anak muda akan menjawab selamba, "Ah! duduk di rumah merimaskan, memeningkan, memanaskan baran jiwa yang sudah senak dengan tekanan hidup, tiada privasi, "  Kita tanya lagi, mengapa ada stres di rumah anda?  Jawabannya; rumahku kosong rasa persaudaraan, tak tahan bebelan dan leteran keluarga, ayah ibu sibuk cari makan je, anak ikut suka buat hal sendiri le". Gelagat dan respon seperti ini mencerminkan rencam remaja dan anak muda yang kejauhan nilai dan budi insan yang memiliki jiwa yang redup dan mantap mendayung arus hidup yang pantas, terutamanya di kota metropolitan. Bagaimana dengan jiwa dan tingkah laku hidup si anak muda di kampung dan pinggiran kota. Keluh kesahnya sama saja, derita batiniyah dan rasa kejiwaan yang luntur dek ganyangan deru habuk dan asap kehidupan yang tidak dipedomkan oleh deen, sudah tentunya menggagalkan maksud dan halatuju sebuah rumahtangga Muslim. Jebak kemungkaran dan kebatilan kuffar telah menghitamkan wajah manis dan jernih insan muda yang putih bersih fitrahnya suatu masa dulu, kini menagih simpati usapan dan dorongan para dai'e bagi melerai dan merongkaikan kekusutan serta simpulan kemiskinan dan ketandusan  jiwa yang kian meruncing.


Malam dengan kegelapan yang dihiasi lampu-lampu menawan. Kerdipannya menggamit jiwa lara untuk mencari ketenangan palsu dan sementara dalam pelukan dan usapan tangan-tangan hitam dan kuning di lorong dan jalanan, jualan peribadi-peribadi sumbang yang mencari makan. Gerai makan, restoran 24 jam seolah bergabung dengan pub, kelab malam, pusat karaoeke untuk memakmurkan malam. Agar anak muda dan remaja berpeleseran ke hujung malam dan pulang ke laman rumah bila fajar awal menyinsing. Inilah fenomena kehidupan malam zaman kontemporari. Ia berdiri bukan sebagai qiam mengingati dan mendekati Pencipta, malah bermaksiat terhadapNya. Sorak sorai terbit dari gelak dan tawa mematikan fikiran dan jiwa. Ada yang tersungkur rebah lantaran bahana syabu, arak, betina dan kalah judi. Ada pula yang hilang nyawa karena dipukul samseng kebetulan berada di tempat yang salah dan masa yang salah.


Anak muda dan remaja yang dikasihi dan dirahmati Allah, nyawa adalah aset. Umur yang Allah berikan sepatutnya digunakan untuk menanam benih-benih syurga di atas muka bumi yang sementara ini. Awasilah akhlakmu. Jangan biarkan kawan dan rakan dan segala kehidupan hedonistik merompak harta anda yang satu-satunya amat berharga - iaitu NYAWA anda dan Masa Depan Akhirat anda!


Wabillahi tawfiq wakafa billahi wakila.


Qalamunir


15 Februari 20120 comments: