Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

BUDAYA ASYIK, ASYIK, ASYIK

Manusia adalah makhluk paradox sifatnya. Ia walaupun gagah dan hebat tetapi dapat dikalahkan oleh seekor nyamuk. Justeru sebagai insan kita perlu tahu kekuatan kita, tetapi pada masa yang sama mesti menginsafi kelemahan yang ada pada diri.

Seorang pemuka Barat Lawrence of Arabia berkata, " Kami tahu orang Barat telah sampai ke bulan, tetapi mereka masih belum pandai berjalan di bumi." Jadi manusia harus mengerti dan ingat bahawa mereka tidak boleh sombong dan pada masa yang sama tidak bisa terlalu menghina diri.

Manusia yang berimbang dalam menjalani hidupnya harus rabbani karena mengenali Tuhannya. Dengan mengenali Pencipta itu dan meletakkan diri dalam skop yang rabbani, ia membina set minda yang tepat arahnya menuju Tuhannya yang mengajaknya kembali ke pangkuan dalam keadaan bersih jiwa, raga dan aqidah untuk ditempatkan dalam jannah. Dalam jannah manusia terlepas bebas daripada kesakitan, keresahan, kegelisahan, rasa takut dan menikmati keluasan rahmat Allah tanpa batas dan hukum duniawi.

Maka keasyikan dalam hidup sementara ini mesti ada panduan dan berjaga-jaga. Beberapa keasyikan yang disuruh dan dianjurkan oleh Islam adalah agar manusia sentiasa bersyukur ke atas nikmat Illahi. Maknanya manusia harus asyik mengingati Allah dan menyebut-nyebut nikmatNya. Nikmat yang paling kabir adalah nikmat iman. MensyukuriNya adalah dengan melaksanakan ketaatan sama ada dalam keadaan suka atau terpaksa. Bukan sekadar taat dalam skop yang terbatas yakni bersolat, puasa, berzakat dan menunaikan haji, malah yang sangat dituntut adalah ketaatan yang tuntas, syumul dan menyeluruh dalam menghidupkan nilai dan akhlak Islami dalam segenap juzuk kehidupan seiring dan senada dengan ruh Al Quran dan As Sunnah.

Inilah syukur sebenar! Inilah kerja asyik sebenar. Yakni asyik berbicara dengan diri tentang kelemahan bersyukur kepada Allah, sedangkan usia sudah lewat senja atau sudah dini hari. Sibuk berfikir dan bertanya diri: berapa ramaikah individu dan oknum di luar sana yang telah kita garapi dakwah supaya mereka juga dapat merasai nikmat keseronokan menjiwai Islam agar selamat sampai ke kampung akhirat dengan sejahtera. Atau kita masih terlalu leka dengan keasyikan gila yang tidak diberi sebarang nilai oleh Allah? Asyik leka bersembang tanpa inti yang bernas bagi membina minda, ilmu,  akhlak dan kehidupan yang riuh rendah berlaku dalam facebook [fB] hingga berjam-jam lamanya mengatasi ketekunan dan  masa solat yang kita persembahkan kepada Allah dengan tertib, teratur dan tertumpu khusyuk.

Kegilaan asyik fB ternyata kini menguasai ruang dan waktu manusiawi yang sangat bernilai itu. Terbangun tidur terus fB dengan wirid dunia yang panjang, sedangkan wirid seusai solat Subuh diringkaskan lantaran gamitan fB sangat terasa keras memanggil hingga kerja-kerja asas pagi hari untuk membersih dan mengemas rumah, mendandan dan melangir diri dikesampingkan. Fb sudah menjadi satu gejala. Iaitu fenomena yang membina tembok pengasingan diri antara anak dengan ibu ayah; isteri dengan suami; atau paling kritikal lagi seandainya masing-masing memiliki PC, laptop, tablet dan lain-lain alatan canggih yang menggersangkan hubungan antar peribadi dalam satu kediaman.

Bicara fB merangkumi dan menyelinapi 1001 ruang hidup yang kadang-kadang menyelongkari tanpa perasan bagi  mengomentari hal-hal yang tidak wajar dan bersifat rahasia peribadi atau orang lain. Lebih buruk lagi jika kenyataan-kenyataan pada dinding itu dipaparkan 'ayat-ayat' yang tidak sahih, mengelirukan, fitnah, bisikan@gosip, malah kadang tiada nilai berita atau makna langsung. Ada yang tidak tahu apa yang hendak tulis pada dinding, lantas tulis saja asalkan tulis.

Inilah keasyikan baru. Sekiranya fB tidak dimanfaatkan sebetulnya untuk memperkayakan ilmu dan pengalaman, ia akan bertukar menjadi medan tempur dan cambahan minda yang mengusutkan hubungan dan pertalian serta akrab persaudaraan/persahabatan. Fb hendaknya menjadi medan dakwah dan tarbiyah yang menganjurkan kefahaman dan kebaikan hidup, selain maklumat biasa dan bertanya khabar. Justeru kenyataan dan ulasan harus berlaku dalam hujah yang mahir, ringkas padat dan nyata dan bersumber muktabar, bukan ambilan daripada punca yang tidak dapat diperakui kebenaran dan kewibawaannya.

Setiap alat itu tidak dinilai haram atau halal. Hukum haram atau halal itu bergantung kepada cara pemakaiannya. Awas bila berfB. Jangan terlalu berasyik-asyikan hingga terlupa tugas dan tanggungjawab kepada jiwa-jiwa yang berada di bawah tanggungan kita, karena Allah sedang memerhati gelagat asyik kita! Orang-orang Muslim jangan jadi macam manusia Barat seperti kata Lawrence of Arabia, yang walaupun telah menjejakkan kaki ke bulan, namun masih tidak pandai berjalan di atas muka bumi. Nah! bagaimanakah kita semua berjalan di atas bumi dan bagaimanakah pula lagak kita berjalan di atas muka buku? Fikir-fikirlah jangan tidak mahu fikir.

Wallahua'lam.

Qalamunir
16 April 2012

  

0 comments: