Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

RASA PERTANGGUNGJAWABAN DALAM KALANGAN ANAK-ANAK
Rasa bertanggungjawab/pertanggungjawaban adalah sebuah perasaan yg terbetik dalam jiwa/minda hasil drp didikan ibu bapa/sekolah/masyarakat ke atas anak-anak. Proses menerap, menanam, memupuk, menyemai rasa pertanggungjawaban ini sewajarnya bersemi, tumbuh dan hidup segar dalam jiwa si anak sampai akhir hayat. Sementelah pula adanya faktor iman yg menyegar dan mengikat jiwa ke arah kebaktian dan rasa kemanusiaan yg mendalam.

Proses tarbiyah seorang anak terus berlaku dari semenjak cilik sehingga ke mercu IPT. Halaqat dan usrah terus menyemai jiwa-jiwa si anak bagi membetuli fikrah dan memurnikan amaliyah Islaminya. Namun sangat kentara sekali, akhlak si anak dalam berperilaku dan berperihidup dalam keluarga, tidak seindah rasa persaudaraan/ukhuwah sesama sebaya sewaktu bersama rakan taulan. Mereka lebih bersifat membantu dan ringan tulang dan tubuh bagi menolong kawan rakan [apatah lagi kalau pacarnya]. 

Jiwa mahu menolong dan meringankan beban hidup, beban tugas, beban menguruskan rumahtangga ibu ayah sudah tidak dilihat sebagai kewajiban si anak. Pinggan dan cawan yg digunakan untuk makan dan minum, masih tak terbasuh oleh tangan yg sangat berkudrat berbanding ibu dan ayah. Hampir semua perkara perlu dirayu dan disuruh baru dapat merasai nikmat punya anak. Jika tidak ibu dan ayahlah terpaksa menyongsong arus melakukan kerja sendirian tanpa ada harapan akan mendapat pertolongan si anak meringankan bebanan fizikal, hati dan fikiran membilang waktu dan hari-hari tersampainya kemusnahan. Apa ertinya Hari Ibu @ Hari Bapa yg menyapa setahun sekali? Bahagiakah ibu dan ayah dilayan begini? Cukupkah sekeping kad dan bunga yg dikirimkan untuk mengharumkan hidup mereka semusim hanya sekali? Seorang bapa bertanya saya semalam: " Dimanakah silapnya pendidikan kita ini?" 

Wahai anak-anak, bangkitlah dari tidurmu yg asyik, lepaskanlah laptop di ribamu. Jenguklah dapur dan anjung rumahmu; apakah terurus dan masih mahu dikemaskan oleh orang tuamu? Janganlah berkira dalam hidup, nanti anda akan dikira secukup-cukupnya dalam menyeberangi lautan kehidupan semasa bergelar ibu dan ayah. Kasih berbalas kasih. Rindu berbalas rindu. Tanpa bibit-bibit kebaikan yg disemai, tiada pohon jasa yg akan tumbuh merimbun meneduhi perjalananmu.

fIKIR-fIKIRKANLaH.

qALAMUNIR 

12 mEI 2013

0 comments: