Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

SEMPURNAKANLAH IBADAH AYAH BUNDA


BILA ayah bunda kembali mengadap Allah, yg ditinggalkan mungkin hutang-hutang ibadat selain hutang wang ringgit. Ibadat yg tertangguh dan tertinggal lantaran kekangan masa/wang, kesibukan mengurus rezeki/nafkah keluarga, kefahaman agama yg dangkal, kecuaian dan lemah iman perlulah dibayar oleh waris terhampir iaitu anak-anak. 

Anak-anak harus mengerti dan insaf bahawa kepayahan dan kemiskinan ayah bunda sewaktu membesarkan mereka, menyebabkan ayah ibu lalai dan kehilangan ruang masa utk menyempurnakan ibadah mereka. Ada ibu bapa yg menangguhkan pelaksanaan ibadah haji karena terpaksa menggunakan wang simpanan utk pelajaran anak-anak. Ada yg akhirnya berjaya ke tanah suci dan ada yg mati sebelum hasrat itu tercapai. 

Atas alasan apa sekalipun, kewajiban tersebut tidak expired dengan kematian mereka. Hutang dengan Allah masih dituntut, justeru waris-waris yg masih muda dan berkemampuan perlu melunaskan hutang tersebut mengikut ketentuan syara'. Penyempurnaan ibadah bagi pihak ibu ayah membolehkan mereka menjadi Muslim yg berpotensi menerima keampunan dan keredhaan daripada Allah swt. Bagaimanakah nasib ibu ayah jika anak-anak tak ambil peduli membayar hutang-hutang kpd Allah? Agaknya bagaimanakah keadaaan mereka bila bertemu Allah di padang mahsyar?

Bagi ayah bunda yg telah lama meninggal dunia dlm keadaan masih terhutang dengan Allah dan manusia, apakah anak-anak mahu relax dan menikmati duniawi sepuasnya tanpa menghiraukan jeritan halus ayah bunda memohon dilangsaikan hutang. Ingatlah: anda menjadi manusia yg berpelajaran, mengenal agama, memiliki harta dan kemewahan duniawi yg sementara adalah atas penat lelah mereka.

Di atas nikmat Tuhan yang manakah hendak kamu dustakan?


231212

0 comments: