Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

MELUNASI HUTANG IBU BAPA

HUTANG IBU BAPA

Pasca pengebumian jenazah adalah membereskan hutang. Hutang itu membelenggu ruh orang yg sudah mati. Imam Ahmad meriwayatkan bahawa ada seseorang pernah bertanya kpd Rasulullah saw tentang saudaranya yg telah meninggal dunia sedangkan ia berhutang.

Rasulullah saw bersabda; 'Dia terbelenggu dgn hutangnya, maka bayarlah untuknya.' Lelaki itu berkata, wahai Rasulullah, aku telah membayarnya kecuali 2 dinar yg diminta oleh seorang wanita. Tetapi dia tidak mempunyai bukti.' Rasulullah bersabda; "Berilah kepadanya, dialah berhak."

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah saw telah bersabda; "Nyawa seorang mukmin itu tergantung kepada hutangnya sehingga dibayar terlebih dulu."

Maksud hadith di atas; urusan seseorg mukmin itu akan terhalang dlm kehidupan akhirat akibat hutangnya. Dia tak dapat akses syurga sehingga ia menjelaskan hutangnya. Macamana si allahyarham/yarhamah mahu melunaskan hutangnya dalam keadaan dia sudah kaku mati. Pada saat inilah timbul t/jawab di bahu anak-anak utk membayar hutang tersebut. Cara ini sajalah yg membuka exit kpd ruh ibu ayah agar dapat kembali kpd Allah dlm keadaan selamat dan diredhai. Hal ini mencerminkan ketatnya peraturan syara' tentang masalah hutang. Hingga seorang syahid pun tak bisa masuk syurga walaupun ia gugur berjuang di jalan Allah seandainya dia mati berhutang. 

Ibu ayah mungkin berhutang semasa hidupnya utk membelanjakan kos hidup keluarga dan pendidikan anak-anak dsbnya. Jika semasa hayat mereka, anak-anak mengongkosi keperluan mereka sewaktu tua@pensiun, justeru sama jua halnya apabila mereka tiada lagi, sisa-sisa hutang perlulah dilunaskan sepenuhnya sebagaimana mereka dibantu semasa hayat mereka, sebagai tanda kasih sayang sejati anak-anak kpd ayah bunda. 

Jadi berwaspadalah mengendalikan hutang piutang. Jangan berhutang membeli barangan @harta mewah yg tidak penting dlm hidup, supaya ia tidak membebankan generasi yg ditinggalkan. Kecuali sangat terpaksa karena keperluan mendesak.
Di atas nikmat Tuhan yg manakah hendak kamu dustakan???
 
Wallahu a'lam.
 
14 November 2012

0 comments: