Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

TOLONG MENOLONGLAH SESAMA ADIK BERADIKManusia tercipta dgn berbagai perbezaan. Perbezaan rupa, warna kulit, kapasiti, daya fikiran, status sosial, kedudukan ekonomi. Kelainan dan perbezaan ini adalah tanda kekuasaan Allah. Hal ini berlaku agar manusia boleh saling mengenali dan melengkapi antara satu sama lain.


Dalam satu keluargapun demikian. Ada yg pandai dan pintar, berjaya dlm akademik dan diberi kedudukan tinggi dlm masyarakat. Hidup mewah dan berharta. Ada pula yg kurang berjaya dlm pelajaran, tahap pemikiran rendah- hidup sederhana dan ekonomi tidak mantap. Mereka ini adalah drp titih dan galur keturunan yg sama. 

Sekiranya yg berjaya dlm kehidupan itu abang dan kakak ataupun adik-adiknya saja, maka bersikap kasih dan ihsanlah terhadap mereka yg Allah anugerahkan kekurangan itu. Kasihani dan pedulikanlah adik beradik yg nasibnya malang dan kesusahan hidup. Ambil tahu nasib dan kesengsaraan/keperitan hidup mereka, karena berbakti bukan sekadar kepada ibu ayah, malah juga terhadap adik beradik dan keluarga lainnya.

Rasulullah saw bersabda, "berbaktilah kpd ibumu, ayahmu, saudara perempuanmu, saudara lelakimu, kemudian yg terhampir dgnmu dan yg terhampir."

Justeru, hulurlah bantuan material dan moral kpd mereka. Infaqlah harta dan rezeki yg Allah kurniakan itu utk dirasai oleh mereka. Malah bantu dan pimpinilah mereka yg dhaif agar bisa sama-sama berjaya dlm kehidupan. Dan yang lebih afdhal adalah membantu mendidik dan menta'dib fikrah dan akhlak Islami. Agar kita dan semua adik beradik dapat merasai masuk ke dalam syurga Allah lantaran usaha dakwah kita. Ingatlah, sebaik-baik sedekah dan infaq adalah yg diberikan kpd kerabat yg terdekat. Malah sebaik-baik pemberian adalah ilmu yang bermanfaat yang dapat menyelamatkan kita daripada bahaman neraka Allah swt.

Allah swt berfirman, "dan berikanlah kpd keluargamu yg dekat akan haknya dan orang miskin serta orang musafir dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dgn boros yg melampau." [Isra 17:26]Ayah dan Ibu merasa aman dan bahagia melihat anak-anaknya bantu membantu dan bersatu padu dlm meranjau kehidupan. Karena makna kehidupan itu adalah pd memberi, bukan pd menerima. Berkongsi kemanisan dan kemasinan hidup yg digauli pahit maung, agar membuahkan satu rasa yg hebat dan kepuasan hidup yg bererti. 


Wahai anak-anakku, inilah wasiat ayah ibu. Sepeninggalan kami, ingatilah pesanan ini dan jadikan ia amali.

Di atas nikmat Tuhan  yg manakah hendak kamu Dustakan?


Qalamunir

19 Oktober 2012

0 comments: