Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

AYAH ADALAH PINTU SYURGAWI BAGI ANAK YG TAAT


Anak-anak sekarang membuat pilihan teman hidup sendiri, ibuayah hanya merestukan asal saja pilihan tersebut menepati kehendak syara’ dan sunnah NAbi saw. Tetapi masih ramai pula yg memilih pasangan macam beli ikan di pasar borong. Tak kisah hendak lihat dan periksa sama ada ikan itu medak atau busuk, insang masih merah atau mata sudah berubah warna. 

Anak perempuan yg masih dara, ayah atau atuknya boleh nikahkannya dengan calon yg lain bukan pilihannya, walaupun kedua-duanya adalah sekufu dan memenuhi kehendak syara’. Anak lelaki pun sama, hak ayah untuk tidak bersetuju dengan pilihannya dikisahkan dalam kes anak Sayidina Omar al Khattab, yg mana Abdullah bin Omar disuruh menceraikan isteri yg sangat disayanginya. Keengganannya untuk bercerai dilaporkan kepada Rasulullah saw. Nabi saw merespon kepada kes ini dengan memberitahu kepada Abdullah, “ceraikanlah dia..” 

Satu lagi kes yang dilaporkan oleh Ibnu Hibban tentang seorang lelaki yg datang berjumpa Abu Darda’ lalu berkata, “ ayahku sentiasa menyuruh aku berkahwin sehingga dia mengahwinkan aku. Sekarang dia suruh aku menceraikannya.” Abu Darda’ berkata, ‘aku tidak menyuruh kamu derhaka kpd orang tuamu dan aku tidak menyuruhmu menceraikan isterimu. Namun jika engkau mahu, aku akan ceritakan kepadamu apa yg aku dengar daripada Rasulullah saw. Rasulullah pernah bersabda, “Ayah adalah pintu syurga, peliharalah pintu itu jika engkau mahu atau tinggalkanlah. Harapkanlah pahala.” Kemudian lelaki itu menceraikan isterinya. Dalam kes lain pula, Abu Darda’ berkata: bahawa seorang lelaki datang bertanya, “sesungguhnya aku memiliki seorang isteri tapi ibuku menyuruhku menceraikannya.” Abu Darda’ menjawab; “aku mendengar Rasulullah bersabda, ibubapa adalah pintu syurga yg paling tengah. Terserah kpd kamu [seorang anak] sama ada untuk mensia-siakan pintu itu atau memeliharanya."

Kalau nak tahu kenapa perkara di atas terjadi, kenalah semak dan rujuk sirah sahabat dan asbab hadith-hadith di atas. Jangan terus buat kesimpulan yg silap.  Barulah bertambah kejap kefahaman dan fikrah Islam anda! Secara amnya ia ada kena mengena dengan soal menjaga iman dan taqwa!

Wassalam,

Qalamunir 29/08/12

0 comments: