Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

PERIHAL AIS @ AIR BATU YANG TIDAK MENYEJUKKAN
Ais@air batu sifatnya sejuk dan dingin. Ia merupakan watak air yang mencapai kesempurnaan kejadian = kamal al-awwal. Samalah seperti seorang Muslim, ia berada dalam fitrah sejati sebagai orang yang beriman setelah terselamat daripada kekafiran karena ucapan kalimah toyyibah.

Persoalannya: az Zariyat :56 telah menjelaskan kepada manusia bahawa core business manusia dijadikan dan didatangkan ke dunia ini adalah untuk berubudiyyah kepada Allah. Tugas-tugas lain adalah sekunder = cari rezki, urusniaga ekonomi, mengurus rumahtangga, hatta segala serba serbi kegiatan besar dan kecil duniawi lain adalah sekunder. Sebab ia dikatakan sekunder lantaran pekerjaan dan aktiviti tersebut adalah untuk kepentingan diri sendiri dan keluarga, tanpa melibatkan kepentingan dan kesejahteraan ummah.

Yang dikehendaki oleh Allah adalah ais yg sejuk lagi menyejukkan. Yakni berupaya menyejukkan sayur/buah/ikan dll hingga menyegarkan serta melambatkan pereputan. Justeru manfaat kedinginannya jelas sekali dapat diambil dan digunakan oleh berbagai benda dan makhluk disekitarannya. Begitulah halnya dengan manusia, jika hidup dengan anugerah kekayaan oleh Allah, tapi tidak membantu masyarakat setempatnya karena bakhil, sikaya ini tidak berguna. Jika orang berilmu tinggi namun tidak mahu mengajar atau berkongsi ilmu karena malas atau tidak peduli masyarakat, manusia seperti itu tidak berfaedah kepada masyarakat namanya. Kayanya hanya untuk diri sendiri tanpa menginfaqkan wangnya untuk pembangunan ummah bagi menjiwai Islam. Berilmunya hanya untuk hiasan semata-mata dan bangga diri, sedangkan ummah dibiarkan jahil dan rosak binasa bergelumang dalam maksiat.

Manusia yang mandul tidak menghasilkan/memberi sumbangan apa-apa untuk kebahagiaan dan kesejahteraan ummah,  umpama ais yang tidak menyejukkan sesuatupun yang berada di sekitarannya. Apakah kita daripada jenis manusia yang mendatangkan kebaikan dan kebagusan masyarakat, atau daripada jenis yang hantu langsuir pun tak lalu hendak buat kawan? Apapun jawatan kita dalam perkhidmatan awam, swasta atau militer, core biz kita sebagai manusia adalah membawa, menyebar dan menyalakan obor kebenaran Tuhan dan menganjur manusia taat dan buat kebaikan. Inilah saja kerja yang boleh dijadikan hujjah di hadapan Tuhan tentang apa yang telah kita laksanakan sebagai insan dai'e yang mengaku beriman.

Hidup biar berjasa kepada Allah dan Rasulullah, menjadi pelita dan kandil kemerlap memantulkan sinar, mencerahkan denai dan jalan kelam gelemat bertukar menjadi hiway Plus untuk dilalui manusia, deras menuju Tuhan penuh rahmat.P

Wallahualam

Qalamunir
10 Julai 2012

0 comments: