Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

MENGASAH KETAJAMAN BATIN, KEPEKAAN HATI & KEDALAMAN IMAN

Ruh perlu ditajami seperti sebilah pedang diasah bersiap siaga terhunus mengganyang musuh. Ketajamannya bergantung kepada sejauhmana kita memberi perhatian kepada pengasahan ruhi masing-masing dengan bahan tarbawi yang mantap, berterusan dan bertahapan supaya bertingkat kefahaman Islami sekaligus amalinya menyusul mengalir setara dengan rentak jiwa yang kian terasuh. Pembinaan ruh sebegini tidak kejut dan berlaku secara natural. Jiwa kita sempat merasai kenyamanan sentuhan nilai tinggi Islam secara lembut bagai sapuan angin malam berhembus ke wajah ayu seorang gadis. Batin menjadi semakin halus dan tajam, membuka kepekaan hati dan iman semakin terhunjam ke dalam qalbu

Dengan tarbiyah maka terbangunlah keyakinan, dikukuhkan iman dan motivasi terus melonjak tinggi untuk melakukan amalan soleh, hatta akhlak menjadi semakin mulia mengalir bagai air salju menuju ke dataran pamah dan amat merasai nikmat menjadi seorang Muslim. Satu rasa kehambaan yang benar-benar menusuk ke dalam jiwa. Damai rasa, damai rupa. Manusia menempuh ragam hidup yang berbagai dipenuhi peristiwa suka, menyenangkan,duka, sedih kecewa, terkadang putus asa. Peristiwa ini akan menimpa siapa saja, tidak kira miskin papa atau kaya raya, soleh ataupun gangster gedebe, terhormat atau proletar lapar berumahkan kolong atau kotak, atau tidur tiduran di jalanan, namun terasa nikmat hotel 6 bintang.Semua peristiwa ini dalam pandangan orang beriman adalah ujian atau tribulasi atau mihnah kehidupan yang akan menentukan siapakah di antara kita mampu menghadapi ujian ini dengan jaya dan tidak mudah kalah. Ketegaran jiwa sebegini tidak dimiliki  oleh semua manusia yang  beriman. Ia memerlukan proses pembinaannya tersendiri. Masa adalah faktor yang menentukan keyakinan, rasa berserah kepada Allah, tempat bersandar sewaktu-waktu masalah  yang pelik dan sulit melanda dan menghimpit jiwa. 

Rupa-rupanya segala keperitan problem dan rencam isu kehidupan adalah penajam batin yang membina peribadi, memekakan hati dan menunjangkan iman. Lantas membentuk totaliti manusiawi sehingga ia menjadi benar-benar manusia hamba kepada Allah.


1 comments:

Benar,manusia sentiasa diuji.rasa marah,putus asa, sedih,kecewa adalah ujian darp Allah.Allah jua tempat mengadu,itulah kelebihan org2 Islam.