Jejak-jejak Di Pantai Zaman

~The Footprints of Time~

YA ALLAH! SUDAH TUAKAH AKU?Tahun Hijrah 1432 dan Masehi 2011 melabuhkan tirainya diiringi senandung malam yang bening. Tiada pamitan dan gamitan melepaskan tahun yang berlalu. Pergilah mereka sebagai hamba Allah, entah ke mana. Tersimpan kukuh mencatat zaman yang menghilang. Tidak bisa dikembalikan lagi, walaupun dengan harga segunung emas. Demikianlah umur muda berlari pantas berterbangan menuju ufuk sepi. Dalam terbangannya ia mengumpul episode suka dan luka persis wirawan yang gagah menerjah medan tempur dengan gegak gempita perisai mendepani cabaran getir zaman.

Si anak muda kini dewasa. Si ayah dan ibu berkedut dahi dan tangan. Si perawan, kulitnya tiada halus dan tubuhnya tiada mulus lagi karena mendaki umur super dewasa. Semuanya meniti usia dengan masing-masing mengelek dosa dan pahala.  Sewaktu remaja dan perawan dulu, bercita-cita mahu menggapai awan, berlari-lari dalam kabus pagi mengejar pelangi. Selepas tercapai cita barulah mahu tumpukan masa mengadap tuhan dan  tekun beribadat. Namun masa yang luang dan santai yang ditunggu-tunggu selepas terpenuhnya cita, tiada singgah di sisi. Cabaran, hambatan, kekangan dan segala runtunan duniawi tetap berlaku sampai saat ini. Tugas diri memikul tanggungjawab Rabbani bukan sekadar menjadi baik untuk diri sendiri. Bukan terpenuh sekadar baik untuk keluarga kecil peribadi. Malah baru terpenuh apabila tanggungjawab itu dilebarkan merata dalam segenap lapisan masyarakat yang kita bersemuka. Antar hubungan yang rapat lagi intim dengan setiap oknum masyarakat adalah masih tanggungjawab Rabbani yang mesti terlaksana. As Syahid Syed Qutb pernah berkata; seorang Muslim yang hidup untuk dirinya sendiri akan menjadi manusia yang kerdil, berbanding seseorang yang hidup untuk dirinya dan orang lain.

Ramai orang mengeluh, kalau dulunya kesempitan wang dan terpaksa berlemus mencari rezeki menyebabkan tiada masa untuk diberikan kepada Tuhan. Bacaan al Quran pun semput nafas lantaran mengejar masa. Dapat satu dua ayat pun rasa bertuah. Apatah lagi kalau mencapai satu halaman. Kini pencapaian yang begitu rendah menjadi lebih rendah apabila tertingkat usia dalam jalur dewasa. Macam tidak tertangkap perkara yang dulu bisa terlaksana, walaupun kini masa luang terbuka. Pengajaran yang bisa diambil adalah jangan sangka sesuatu itu bisa diubah bila meniti usia tua, kalau ia tiada pernah diamalkan dan dijenuhkan sebagai cara hidup yang dibiasakan sehingga menjadi malakah atau tabiat dan rasa hati nurani yang mengakari dalam kehidupan seorang Muslim yang gencar melakukan kerja-kerja dai’e yang sentiasa mengajak dan mengajar manusia berbuat baik dan menegah maksiat terhadap Allah swt.

Tiba-tiba kita dikejutkan oleh umur tua.  Ya Allah!  Sudah tuakah aku? Kapan pula aku jadi begini tidak diketahui lantaran seronok mengisi dunia sesendat perut yang tidak akan lebih besar untuk menelan gunung dan bongkah ais di kutub utara. Wahai diri yang satu dan sepi sejak awal kedatangan ke dunia. Engkau tetap akan kesepian walaupun kini didampingi isteri-isteri yang ramai dan anak pinak serta sanak saudara yang memeriahkan suasana melalui sembang-sembang facebook sampai jauh malam, sehingga meninggalkan suami@isteri yang fana di pembaringan. Mungkinkah itu baringan yang terakhir dalam lafaz duka menanti teman yang sudah kehilangan dalam maya.

Kita semua sudahpun tuha. Justeru apakah  telah kita semak kerja-kerja kita sama ada Rabbanikah ia dalam seluruh juzuk kehidupan ini. Atau terlalu duniawikah ia semacam kehidupan orang lain  yang tiada kisah tempat kembali di akhirat. 


Jangan sampai sepi mengiringi sepi. Jangan sampai pilu mengiringi pilu. Sendu hati yang tenggelam dalam pukulan pekat malam, akhirnya terjaga dalam alam yang asing menuju Tuhan Sarwa Alam. Sepi itu sendu. Sendu itu pilu. Pilu  itu duka. Duka itu sengsara. Sengsara itu derita, lantaran kehidupan duniawi terlupa menjadi manusia yang hidup untuk kebaikan manusiawi.


Salam kasih sayang untuk semua di ruang maya.


Wallahua’lam.

Qalamunir
24 Januari 2012

0 comments: